Weekend - Het Malinese nachtleven..
Hoi iedereen!!
Met ons gaat het hier supergoed, we voelen ons hieral echt thuis.. Ook helpen we nu vaak mee in de Via Via, opdienen, afwassen, beetje koken, afruimen.. En dat vinden we allemaal heel leuk, want altijd zo computerles geven is ook niet het van het.. Donderdag zat de keet hier vol Engelsen.. En zoals we allemaal weten, zijn dat geen aangename personen. Ze zagen eruit als wereldreizigers maar kwamen toch klagen toen het gas van hun bier af was, dat het internet niet werkte, en dat hun matrassen nog niet op het dak lagen als ze wilden gaan slapen. Het vooruitzicht naar Europa ziet er dus voor ons niet rooskleurig uit.. En zoals jullie horen, zijn we hier al volledig gewend aan het Afrikaanse ritme: alles op zijn tijd, wanneer men zin heeft en 'doucement'.. HAKUNA MATATA dus, il n'y a pas de problèmes dans l'Afrique, seulement des solutions!! We hebben ook het geluk dat we met iedereen goed overweg kunnen en iedereen met ons.. Donderdag hebben we ook een zeer vriendelijke Amerikaan ontmoet hier in de Via Via.. Hij is op rondreis door Mali als freelance-journalist voor the Wall Street Journal enhij wil een project opstarten rond de waterproblemen in Mali. Zo zie je maar met hoeveel culturen en personen we hier te maken krijgen!
Zoals zovelen onder jullie, zijn wij hier vrijdag ook uitgeweest. Onze eerste avondje uit hier in Mali! En dat was onmiddellijk een groot avontuur. Onze goede vriend Amadi nam ons mee uit voor eenpercussie Djembé in B&B MankanTé. Het viel onsonmiddellijk op dat iedereen hier iedereen kent. Ze zijn hier 1 grote familie. Wat het voor ons een beetje moeilijk maakt, aangezien ze ons allemaal vertellen dat ze grand frère van elkaar zijn :D shiii! We hebben ons zelfs aan een dansje gewaagd op de dansvloer, vlakvoor de muzikanten.De band bestond uit enkele muzikantenmet een djembé (Sommige zelfsmet een elektrische gitaar :D!!) en een gruigo. Deze verzorgt de animatie van de avond, maar wordt telkens afgewisseld door een andere. Deze gruigo zorgt ook voor de nodige ambiance op een huwelijk. De gruigo start met een lied te zingen over iemand uit het publiek zonder dat het aangevraagd wordt. Daarna ishet hier de gewoonte omgeld aan de gruigo te geven. Maar de gruigo zingt in Bambara, Dogon, Peul of een ander dialect van hier, dus hadden wij even chance!
We hadden minder chance toen we naar de Foyer gingen. Dit is de base militaire en hier kan men ook iets drinken. Deze kan vergeleken worden met de Bierkelder of het Rozehofke bij ons :D Zo marginaal.. Ze riepen allemaal 'Jamaica' naar iemand en we weten allemaal waar dat voor staat

Vandaag hebben we Sevare een beetje verkend. Te voet zijn we naar het kruispunt gegaan, en dat is niet te onderschatten hier in de warmte. In 'Le Dogon' aten we onze 1e koffiekoeken, jaja, die hebben ze hier ook :D Geen concurrentie voor bakkerij Geyskens hoor! Daarna hebben we nog wat rondgeslenterd in het dorp en wat met de plaatselijke bevolking gepraat.. Het valt op dat iedereen hier erg vriendelijk is. De kindjes hier zijn superschattig, amai, Britt wil wel eentje meebrengen als souvenir :D Ma maar 1tje eh.. Als je de foto's bekijkt, is er wel 1 schrijnend feit, en dat is de armoede. De mensen zijn hier zeer arm en hebben weinig, de huizen stellen hier niks voor, en de auto's staan vol blutsen en deuken.. We hebben hier wel al veel Peugeots gezien, zelfs al een 607! Kapsalons zijn hier gemaakt uit gewervelde panelen, en schoonheidssalons vind je hier erg vaak terug.. Mensen leven hier voornamelijk buiten onder elkaar.. In de Via Via is het wel anders, we zien dat hier welgestelde mensen leven.
Voor morgen zijn we uitgenodigd voor een Malinees huwelijk. Die gaan hier enkel op zondag door, aangezien de mensen dan thuis zijn. Zondag = rustdag, behalve in de via via.. We kijken er alnaar uit, want dan kunnen we ons nog eensfatsoenlijk aankleden. :) Verslag daarover volgt nog..
Britt: Ik mis vrouwen hier, want het zijn hier over het algemeen mannen. En dan gaan de meeste gesprekken over de vrouwen, voetbal, bier, auto's.. En het begint ewa mijn voeten uit te hangen :D Dus vrouwen, stuur ma veel mails over schoenen, chocolade, oorbellen, mode, en over venten!! haha! Ik heb hier wel al drie superdames leren kennen (ze werken ook in de via via), en gaan me eens meenemen naar de plaatselijke markt om schoenen te kopen. Ze hebben hier echt supermooie schoenen, jippie :D!!
We sturen vele zonnige groetjes, aangezien het nu nog zeer koud is in België. We wensen onze collega's veel succes met hun derde week stage :) En Britt wenst haar zusje veel succes met de wedstrijd :) Go girl!!
Lieve groetjes van 2 mensen die hier supergelukkig zijn xxxxxx
Ik ben echt supercontent da gelle daar zo gelukkig zijt! Geniet er maar goe van!!! xxx
Fantastisch verhaal! :D
Ik word maar jaloerser en jaloerser bij elke zin da'k lees!
Ooh en da huwelijk gaat kei leuk zijn :p
Ps: als ge show schoentjes ziet: Stefanie heeft ne 39 he!! :D
Dikke zoen!
heeeey
Super dat het zo leuk is en dat jullie toch al wat 'aanpast' zijn aan het leven daar...
En nu kunnen jullie als ge terug thuis zijt, zelf een percussie djembé geven eh, om te laten zien wat jullie geleerd hebben :p
Aan Britt: nu hebt ge chance dat ze daar mooie schoenen hebben, ge hebt toch wa plaats gelaten voor extra kilo'tjes in uw valies.. :-)
veel groetjes! kus xx
Klinkt allemaal wondermooi, aantrekkelijk zelfs. Alleen jammer dat het zover is anders zou ik al eens overwegen om jullie te komen bezoeken. Geniet ervan jullie beide.
Groetjes Ken
Hey poepie :) leuke verhalen allemaal seg :) 1 week voorbij en gelle zit al bij de 'vrouwen van lichte zeden' :p als da ni snel aanpassen is dan weet ik het ook ni zenne :p
haha, nee kben blij dat daar zo goed gaat en da jullie je amuseren :)
ik heb vandaag mijn eerste ijsje gegeten :) tis hier 9graden dus warm genoeg dacht ik zo :p twas 1 me speculaas en chocoladesaus :)
kwijl Britt kwijl :p
xx
aah en kat heeft ne 37 :p ;)
xx
Wa e geweldig verhaal we :D Ons mama vraagt altij ma, hedde nog iet van Britt gehoord ?! Wa zou ze allema al gedaan hemme ? :D kzal ze deze site is geve se, dan ga ze content zen !
Ahja ik ook ne 39 e ;) En ni vergete te betale e ! :D
xxx
Mannekes, mannekes :D Wa is da allemaal me die schoenmaten hier? Wil iedereen teenslippers? :D